Telepítés - lerakás

Műfű lerakása - telepítése kertben 

1. Távolítsuk el az elhalt, kiszáradt és gyom réteget.

A műfű telepítése szépen előkészített aljzatot igényel, ezért eltávolítjuk a jelenlegi fű és gyom réteget. Érdemes bátran használni az ásót, hiszen a gyomok gyökerei mélyebbre nyúlnak a földben, mint elsőre gondolnánk. Tévhit, hogy a meglévő, elhanyagolt fűre előkészítés nélkül lerakható a műfű.  

2. Tegyük egyenletessé a területet.

Fontos, hogy szép egyenletes aljzatunk legyen, ezért ügyeljünk rá, hogy síkfelületet alakítsunk ki és távolítsuk el a köveket, kitüremkedéseket mielőtt nekifogunk a következő lépésnek. 

3. Alakítsuk ki a vízelvezető rétegrendet.

Most, hogy szép, egyenletes alapot kaptunk, felvihetjük rá a zúzott követ vagy murvát. Javasoljuk, hogy a zúzott kő réteg legyen minimum 10-15cm magas, ugyanis ide fog majd távozni a műfüvön keresztül folyó víz az esőzések, locsolások alkalmával és elkerülhetjük a vízmegállás, pocsolyásodás, berohadás kialakulását. Jó alaposan tömörítsük, döngöljük le az alapunkat és ügyeljünk rá, hogy sík, egyenletes végeredményt kapjunk. 

4. Rögzítsük a geotextilt.

A geotextília fontos elem a rétegrend kialakításánál, ugyanis meggátolja a gyomok előtörését, minimális védelmet nyújt a vakondokkal szemben és javítja a járáskomfortot is. Szépen kialakított ágyásunkra már csak ki kell gurítanunk és kifeszítve 0,5 - 1 méterenként rögzítsük a széleit az ágyásba. Rögzíthetjük műfű rögzítő tüskével és rozsdamentes szöggel is.   

5. Rögzítsük a műfüvet.

A műfű lerakása és rögzítése jóval egyszerűbb feladat, mint a rétegrend kialakítása. Először is nézzük meg a szálirányt és törekedjünk arra, hogy a szálak nézzenek szembe az aktív életterünkkel, teraszunkkal ahonnan a legtöbbször tekintünk majd a pázsitunkra, ugyanis minden műfű szemből néz ki a legszebben. Ennek megfelelően gurítsuk ki és kifeszítve rögzítsük a széleit 0,5 méterenként műfű rögzítő tüskével vagy rozsdamentes 200-as szöggel, vigyázzunk, hogy ne tegyünk kárt a pázsitban és ne a legszélén alakítsuk ki a rögzítési pontokat, megelőzve ezzel egy esetleges szakadást a kifeszítés során. Ha ezzel végeztünk, tulajdonképpen elkészültünk, már csak a fűszálakat kell egy kicsit megborzolni és gyönyörködni a végeredményben.

6. Két műfű darab illesztésére van szükség?

Ebben az esetben ügyeljünk rá, hogy azonos legyen a szálirány, hiszen ha eltérő irányba néznek a szálak, eltérő arcukat, színüket mutatják a pázsitok és nem fognak egységesen, jól mutatni egymás mellett. Gurítsuk ki az öntapadós illesztő szalagot, egyenesen az illesztés vonalában, de még ne távolítsuk el róla a fedőszalagot, csak az első pár centiméteren, majd később a műfű illesztésével fokozatosan kell eltávolítanunk, hogy elkerüljük a ragasztó koszolódását. Kezdjük el ráhajtani a szalag feléig az egyes vágat szélét, míg a másik felére a kettes vágat szélét és törekedjünk arra, hogy a csomók tűzése egymás mellé kerüljenek. Ha túl szélesnek találjuk a hátoldalt egy snitzerrel óvatosan, a tűzési csomókat nem átvágva alakíthatunk rajta. Tipp: A műfű gyárilag vágott oldala mindig szabályos, ezért érdemes a gyári oldalt választani az illesztéshez. Ha szépen végig, egymás mellé illesztettük a szalagon a két pázsit darabunkat, már nincs más dolgunk csak a műfű rögzítők elhelyezése, amit a szalagtól pár centivel bentebb, szintén fél méterenként érdemes elhelyezni.

+ Fontos megjegyzés:

A műfű anyaga mozog, reagál a külső hőmérsékletre és tágulhat, zsugorodhat, ezért minden esetben kifeszítve rögzítsük. Ha tudjuk, hogy hosszabb ideig nem lesz rá lehetőségünk, akkor számoljunk rá 10% -ot a rendelt méretre.


MŰFŰ LERAKÁSA - TELEPÍTÉSE TERASZON

  1. Ellenőrizzük a teraszunk adottságait.

A műfű lerakása teraszon lényegesen egyszerűbb feladat, mint a földre telepítése, hiszen itt már van egy kész, sík és szilárd aljzatunk, ami fontos alapfeltétel. A legfontosabb pedig, hogy legyen lejtése vagy egyéb vízelvezetése a terasznak és gond nélkül távozzon róla a víz. Ha a teraszunkról jelenleg nem tud távozni a nedvesség, akkor sajnos a műfűvel a felületén se fog tudni és a pázsitunk alatt a pangó kis vízállások beposhadnak, bepenészednek. Szóval győződjünk meg róla, hogy a teraszunk lejtése megfelelő.   

  1. Nézzük meg, hogy merről mutat jól a pázsitunk.

Most az a lépés következik, amit vásárlás előtt is érdemes átgondolni, mert mielőtt rögzítenénk az új füvünket meg fogjuk nézni, hogy merről mutat a legszebben. Van egy aranyszabály, ami szerint a műfű mindig akkor mutat a legszebben, ha a szálirány az aktív életterünkkel szemben helyezkedik el. Ha erre nincs lehetőség, mert túl sok illesztéssel vagy maradékkal járna az aranyszabálynak megfelelően lerakni, akkor próbáljuk úgy, hogy oldalról lássuk pázsitot. Tehát kerüljük el, hogy a műfű szálai háttal legyenek az aktív életterünknek, mert hátulról a legelőnytelenebb arcát mutatja. 

  1. Rögzítési lehetőségek.

Elérkezett a pillanat, hogy rögzítsük az új műfüvünket, amit többféleképpen is megtehetünk. Az egyik megoldás lehet a ragasztás, amihez speciális műfű ragasztóra lesz szükségünk, amit a pár száz grammos tubustól, egészen a vödrös méretig árusítanak. Mi a Mapei műfű ragasztóit ajánljuk, mert magas minőségű, megbízható és könnyedén beszerezhető. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyiket válasszuk, akkor érdemes kikérni a Mapei értékesítők szakvéleményét, akik az aljzathoz és a műfűhöz is a legmegfelelőbb ragasztóanyagot fogják ajánlani. A másik megoldás, ha lefúrjuk, de figyeljünk rá, hogy szigetelt, esetleg fűtési rendszerrel felszerelt teraszokban ne tegyünk kárt a fúrással, ebben az esetben inkább maradjunk a ragasztós megoldásnál. A kétoldalú ragasztószalagokat a teraszon történő rögzítéshez nem ajánljuk, inkább erkély méretű felületek rögzítésénél lehet hasznos az alkalmazása.   

  1. Rögzítsük a műfüvet.

Most, hogy kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb rögzítési megoldást, elkezdhetjük a kivitelezést. Ragasztás esetén vigyük fel 10-15cm szélességben a ragasztóanyagot végig az aljzat szélei mentén. Nem szoktuk javasolni a teljes felület ragasztását, bőven elég 10-15cm szélességben, körben a szélek mentén leragasztani. Figyeljünk rá, hogy hagyjunk ki rövidebb sávokat a lejtés irányában ahol később távozhat a víz, így elkerülhetjük a penészedést és gyorsíthatjuk a száradást. Minden esetben törekedjünk rá, hogy szépen kifeszítve rögzítsük a pázsitot és ne maradjon benne hullám, gyűrődés. Lefúrás esetén érdemes 0,5 - 1 méterenként rögzítési pontokat fúrni végig az aljzat szélei mentén, majd alátéttel és csavarral lefogatni a pázsitot. Bőven elég körben, a szélek mentén, de tetszés szerint bárhol fúrhatunk le rögzítő pontokat. Ügyeljünk rá, hogy az új műfüvünk szépen kifeszítve, gyűrődés és hullám mentesen kerüljön a helyére. Az kétoldalú ragasztószalagot nem ajánlottuk, de ha valaki mégis ezt a megoldást választja, akkor ne spóroljunk a szalaggal, ha hosszútávra tervezünk. 


MŰFŰ LERAKÁSA - TELEPÍTÉSE ERKÉLYEN

  1. Erkély adottságainak ellenőrzése.

Fontos, hogy a vízelvezetés megoldott legyen, ezért győződjünk meg róla, hogy erkélyünkről jelenleg gond nélkül távozik a víz. Általában az erkélyek minimális lejtése elegendő szokott lenni, de jobb biztosra menni és ellenőrizni, mielőtt kiterítjük az új műfüvünket. Ha ezt megfelelőnek találtuk, akkor nincs miért aggódnunk, hiszen a műfüvön keresztül folyó víz könnyedén távozhat és a pázsitunk gyorsan felszárad, nem penészedik be.

  1. Rögzítési lehetőségek.

A kisméretű aljzatnak köszönhetően, tekinthetünk úgy a műfűre, mint egy szőnyegre, ezért nem kötelező rögzíteni. Sokszor elég a kinti bútorok és a virágos ládák, cserepek súlya, hogy a helyén tartsák zöld szőnyegünket. Természetesen ebben az esetben, a használat során felgyűrődhet és folyamatosan igazgatni kell. Ha szeretnénk egy kényelmesebb, hosszabb távra szóló megoldást, akkor érdemes körben a szélek mentén 5-10cm szélességben ragasztóval rögzíteni pont, mint egy teraszon. Illetve itt már a kétoldalú ragasztószalag is praktikus megoldás lehet.

  1. Rögzítsük a műfüvet.

Ha kiválasztottuk a fenti megoldások egyikét, akkor nincs más dolgunk, mint körben rögzíteni a pázsitot. Ügyeljünk rá, hogy gyűrődés és hullám mentesen, szépen kifeszítve kerüljön az új helyére.